Vettigt

Läste ett vettigt inlägg nyss hos Josefine.
Höjden kan dom!

En sak som för mig är väldig viktig är att den häst jag rider/hoppar har en bra grundmuskulatur innan man börjar hoppa höjder med den. Alla hästar kan ju som känt hoppa, till och med en älg kan hoppa. Så det säger sig självt att det spelar ingen roll vilken ras hästen är, alla kan hoppa. Det spelar ingen roll hur högt, det som spelar roll är hur hästen hoppar.

Det viktiga är inte höjden. Det viktiga är att hästen har en bra grundmuskulatur, att den är balanserad och att den hoppar genom sin kropp på ett sätt som inte är slitsamt. Har hästen en dålig grundmuskulatur och är väldigt omusklad t.ex så sliter det enormt att hoppa högre hinder. Därför tycker jag det är enormt viktigt att lägga en god grund för hästen innan man börjar hoppa upp den.

Tips på hur man bygger upp hästen är att klättra, rida hästen i en lång och låg form (tills den lagt på sig över ryggen och hela överlinjen), ut och skritta i skog och mark, träna övergångar/tempoväxlingar etc etc. Och såklart hoppa studs. Det är en otroligt nyttig, men krävande övning. Så man bör absolut inte hålla på för länge då hästen får ta i bra med rumpa och rygg upprepade ggr.

Så, för att få en hållbar häst
som håller LÄNGE och inte slits ut i förtid så bör man som sagt bygga upp en bra grund för hästen. Då kommer den att fixa det mesta utan att slita ut sig.

Kommentarer
Postat av: jossan

Tack, kul att du gillade inlägget :)

2011-10-28 @ 18:52:15
URL: http://minfux.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0