Hästens känsel

Usch fy fan hur folk rider alltså!! Läst en blogg nyss, hon hade skrivit om hästens sinnen. Så kopierade detta om hästens känsel. Klara nästan inta av att se hela filmen.. :s



Känseln hos hästar är mycket känslig. När vi pratar om känsel är det inte alltid bara fysisk utan också på det mentala planet, detta skiljer sig från häst till häst, vissa är villiga att släppa efter och jobba på en gång, andra är lite mer dominanta och anses ”lite hårda i huvudet”, de får vi jobba med mycket tålamod för att vinna en sann tillit och ett äkta ledarskap. Alla hästar är lika känsliga för beröring som vi människor är i fingertopparna, över hela kroppen. Detta märks när en fluga sätter sig på hästen, och ändå tycks vi tro att hästen ”är hård i munnen”.
”Den häst som har den hårdaste munnen av alla hästar i hela världen, känner ändå när det landar en fluga på den.”

Du ska av denna känsliga anledning inte klappa din häst, då detta lätt kan tas som en aggressiv handling och hästen tycker ofta att det är obehagligt. Stryk hästen istället när du vill visa ömhet och berömma.

När vi pratar om hästens mentala känsel menar vi att hästar är oerhört bra på att läsa oss. Den ser vårt inre språk mycket mer än vi förstår. Du ska därför inte försöka arbeta med hästen om du är på dåligt humör eller prova göra något nytt förrän du känner att ni klarar av det.

I hästens mun sitter det mycket känsliga nerver i gom och tankött, ett enkelt tips som jag kan ge är - använd inte ett traditionellt tvådelat tränsbett. När du drar i tyglarna i ett sådant bett viks det och "kulan" i mitten av bettet trycks upp i gommen på hästen, vilket skapar smärt och spänningar hos hästen.

Vad ska man rida på då? - Jag har ett tredelat då jag inte rider på repgrimma  Repgrimma är oerhört bra om du kan rida på, dels för att du har en annan kommunikation med hästen då den måste lyssna mycket på sits och du stör inte munnen! För att en häst ska komma till rätt samling ska huvudet komma på plats av sig själv utan att vi ryttare är där och stör i munnen. Många hästar gillar också tunga bett, gärna med rost på!

OBS. Prova inte nu att bara gå ut och rida din häst med grimma, det krävs en bra kontakt med hästen för detta!

 
Vill du veta mer om bettets verkan på hästen? Kolla denna film på youtube.
http://www.youtube.com/watch?v=lkxOp_xfVEg&feature=related

Var extra uppmärksam 3 min och 49 sek in i filmen! Hästen huvud skakar av sig själv på grund av nerver som orsakats när ryttaren ryckt för mycket i hästens mun.

 

 



 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0