Gallor

Här kommer ett inlägg om gallor. Kan vara bra att veta. :)

Om en galla är "farlig" eller inte har inget med att den är hård eller mjuk att göra. Det beror på orsaken till gallan och var den sitter. En galla är en svullnad helt enkelt, ett tecken på att det inte är helt normalt där innanför skinnet. En vrickning, en ledinflammation, en översträckning i ett ligament, en överansträngning i en sena - allt visar sig i form av gallor på olika ställen på hästens ben. Men en skada kan ju vara gammal och läkt även om det fortfarande finns en förtjockning i vävnaden. Och hästen kan ha lite problem med cirkulationen som gör att benen kan svullna också utan att det finns en skada med i bilden. Gallan kan vara hård pga av att det finns bindvävsärr eller fiberbildning i vätskan, det kan störa cirkulationen och göra att vävnaden fungerar sämre. Man får inte glömma varför det ser ut som det gör - runt alla leder och senor finns flera skikt av bindväv som ska glida lätt mot varandra med hjälp av vätskan emellan och allt som stör detta är potentiellt en risk för skada.

Det här med mjuka och hårda gallor - när det blir "fullt" i det utrymme som vätskan ska få plats i blir ju gallan hård. När man rör på hästen försvinner överskott av vätska, svullnaden går ned och gallan blir mjukare eller mindre. Om svullnaden blir större när man rör på hästen så kan man lite förenklat gissa att det inte är cirkulationen som är dålig utan det är helt enkelt något som är överansträngt.

Det finns ett ställe där det är väldigt vanligt med gallor nämligen på hästens kotsenskidor på baksidan över kotan, ofta på alla fyra benen eller på bakbenen. Här visar det sig ofta när man ändrat fodret på hästen, när den står någon dag och inte rör på sig lika mycket som vanligt. Här är det också ganska vanligt med en skada som heter idiopatisk tenosynovit. Det är i grova drag en liten förslitning i kotsenskidan som inte ger någon hälta, inte behöver behandlas, och inte spelar någon roll för hästens brukbarhet i de flesta fall (det finns andra typer av tenosynovit i kotsenskidan som behöver behandlas och som kan ge hälta så man ska ändå inte nochalera en galla i kotsenskidan utan lära känna sin egen hästs ben och alltid ta alla förändringar på allvar).

Så sammanfattningsvis alltså: En galla är en svullnad på benet och om man inte vet vad den beror på eller det dyker upp en galla som inte funnits förut så ska man reagera på det oavsett om den är hård eller mjuk. Gallor i just kotsenskidan kanske man inte behöver ta så allvarligt på om de kommer i samband med foderombyte eller att hästen stått, och de då finns på alla fyra benen, eller dubbelsidigt på två ben.

Det finns hur mycket som helst om gallor, men det här var lite av gallor iaf. :)
Hittade faktan på bukefalos.

Såhär kan det tex se ut. (Bild tagen från google)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0